Autumn Desert Trail 28 & 29 september 2019.

Dit jaar vindt de 9e editie van de Autumn Desert Trail in het Drents-Friese Wold plaats. In 2017 nam Hippisch Drenthe de organisatie van de Autumn Desert Trail over van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer is onze gastheer en Hippisch Drenthe staat in ruil daarvoor een deel van de opbrengsten af voor onderhoud in het Drents-Friese Wold. In de afgelopen jaren is onze bijdrage in z’n geheel besteed aan de Tapuit. In de Kale Duinen zie je de onderhoudsporen en het resultaat daarvan nog terug. Zie de foto’s. De ene foto is van voor het onderhoud en de andere van erna. De takkenbulten zijn beschermende takkenbulten voor laatste nachtvorsten. Ook dit jaar zal er een mooi doel bedacht worden door Staatsbosbeheer om de opbrengst van de ADT aan te besteden.

Geen menners/aanspanningen tijdens ADT 2019:
Tijdens de evaluatie van de ADT 2017 met Staatsbosbeheer is besloten om alleen ruiters te paard/pony of met een paard/pony aan de hand deel te laten nemen. Dat betekent dat menners met aanspanningen zich niet meer kunnen inschrijven. De reden hiervoor is dat de stuifzandvlakte van de Kale Duinen te zwaar is voor de meeste combinaties. In het kader van dierenwelzijn zijn we tot dit besluit gekomen.

Parkeerterrein en route naar het gebied:
We hebben ook dit jaar een fantastisch stuk land mogen lenen van Stichting Olmen Es in Appelscha. Het ligt aan ‘de andere kant’ van de N381 dan de Kale Duinen. Het grote voordeel is dat we via mooie ruiterpaden naar het gebied kunnen rijden zonder dat we meerdere keren wegen moeten oversteken.
Natuurlijk moeten we wel onder de N381 door. En dat kan via een mooie fietstunnel die ook is aangelegd om de ruiterpaden met elkaar te verbinden. Wij zullen zorgen voor voldoende opstapkrukken en opstapblokken. Ook zijn er genoeg vrijwilligers die kunnen helpen bij het op- en afstappen.

De zoektocht naar het sleepoog
Zoals gezegd; we hebben een mooi hoog stuk land tot onze beschikking staan en wij zullen zorgen voor voldoende rijplaten. Waar we echter geen invloed op uit kunnen oefenen is het weer. Dus mocht je onverhoopt vast komen te staan met je trailer, dan hebben wij net als vorig jaar weer een Aebi TerraTrac tot onze beschikking staan dankzij Mars Machines uit Gieten. De enige voorwaarde om hulp te krijgen is dat je weet waar het sleepoog van je auto zit en dat je het sleepoog bevestigd hebt voordat je hulp vraagt.

Contact met de organisatie van de ADT:
Zowel Henriette als Tanny hebben fulltime banen. Dat betekent dat organiseren van het evenement – ook dit jaar weer- vrijwilligerswerk voor ons is en buiten kantoortijden gedaan wordt.

Vorig jaar hebben veel deelnemers contact met ons gezocht via Facebook, de mail of telefoon. We zouden jullie begrip willen vragen voor het feit dat we niet meer 24/7 beschikbaar zijn voor de ADT.

Heb je dringende vragen waarop je geen antwoord vindt op Facebook, onze website of in de deelnemersmails die je over een aantal weken van ons zult ontvangen, dan zijn we natuurlijk beschikbaar om je te helpen.

Stuur bij voorkeur een mail naar: info@hippischdrenthe.com.
Wil je bellen? Dat kan op zaterdagmiddag tussen 15.00 en 17.30.
Tanny: 06 49 32 23 70
Henriëtte: ‭06 20 29 77 51‬

De komende weken houden we jullie op de hoogte via onze Facebookpagina van al onze activiteiten.

Tegen algen en mos

De Kale Duinen is een bijzonder natuurgebied met zeldzame broedvogels. De paarden helpen Staatsbosbeheer met het beheer van dit bijzondere woestijnlandschap. Stikstof in de lucht stimuleert namelijk de groei van algen en mos. Dit mos legt het zand vast, wat ervoor zorgt dat bomen een kans krijgen te ontkiemen. Het beheer wordt machinaal uitgevoerd én met behulp van paarden. De honderden paardenhoeven zorgen ervoor dat het zand wordt losgemaakt en weer gaat stuiven. Heel belangrijk voor het voortbestaan van deze grootste zandverstuiving in Noord-Nederland.